Neus Sanmartí |
Avui, 2 d'abril, ens aturem a l'estació "Avaluació". Destaco molt favorablement a Neus Sanmartí que defineix l'avaluació com "El procés de recollida i anàlisi d'informació destinat a descriure la realitat, emetre judicis de valors i facilitar la presa de decisions". I, ara, jo em pregunto: què vol dir tot plegat?
Desde la meva reflexió he entès que l'avaluació és el procés, mitjançant el qual, obtenim una sèrie d'informació sobre els alumnes, a través dels exàmens, treballs i altres tasques que realitzen, i que aquestes ens permeten fer una valoració de la realitat i ens facilita la presa de decisions, és a dir, ens ajuda a millorar l'aprenentatge, valorant quines activitats de les quals s'han realitzat contribueixen a l'aprenentatge i quines s'haurien de canviar per intentar millorar.
En aquesta aturada m'agradaria destacar també la meva opinió sobre els deures i sobre els exàmens. Crec que manar deures no és perjudicial pels nens, sempre què aquests deures contribueixin al seu aprenentatge i els hi ajudin a desenvolupar-se a la vida quotidiana. D'altra banda, i parlant dels exàmens, crec que és molt millor fer petites proves, sense que els nens escoltin la terrible paraula "examen" perquè tot això els hi crea més pressió i potser això fa que ho facin pitjor de com ho poden fer.
Després de tot això, penso que quan sigui professora els meus exàmens no es tractaran de les típiques proves, sinó que m'agradaria repassar cada dia una mica d'allò que s'ha realitzat a la classe anterior per comprovar si els nens ho han entès realment i si els servirà o no a la vida.
Durant petita ruta per l'estació també he descobert moltíssims tipus d'avaluació que desconeixia i això m'ha cridat molt l'atenció, ja que si hi ha tantes... Per què sempre es fa la mateixa? A més, just quan ja tornava al vagó m'he preguntat: si l'avaluació continua, valora tot el procés del curs, per què la nota final només depèn dels exàmens?
Ha estat una aturada molt interessant de la qual he après moltíssims conceptes que m'han fet reflexionar molt. A continuació, penjo un article que parla sobre els deures, que m'ha semblat molt interessant.
"Si m'has d'avaluar, no em jutgis; ensenya'm a millorar"
Propera estació: "LA RÚBRICA"
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada